Alapozás

ALAPOZÁS

 

Az alapozás​​ a ház kivitelezésének egyik legfontosabb része, mert meghatározóan​​ hat a felépült családi ház későbbi stabilitására.​​ De Ön is tudja, hogy hazánk domborzati, földtani viszonyai nem egységesek, ezért​​ az építési telek ismerete nélkül​​ nem lehet egy olyan alapozási tervet és költségvetést készíteni, ami mindenhol és​​ minden településen igaz. A honlapunk GALÉRIA részében látható házak és különösen az un. STANDARD házak mellett feltüntetett áraknál az alapozási árban egy átlagos talajrétegződést és​​ ​​ sík területet vettünk figyelembe, ami az ország területének kb. 70 %-án igaz. De ha az Ön telke egy lápos, mocsaras, pláne árvízveszélyes területen lenne, vagy egy meredek hegyoldalban, ami még sziklás is, akkor az érthető, hogy arra a területre egy új alapozási tervet és arra egy új költségszámítást​​ kell készítenünk, ami a honlapon feltüntetett árat módosíthatja. Ez akkor dől el, amikor szakértő kollégáink Önnel együtt még a szerződéskötés előtt megtekintik az építési helyszínt és esetleg mintát is vesznek a talajból.​​ Az alapozási költségvetés szintén nem tartalmazza a telken lévő fák, gyökérzet eltávolítását, természetesen itt nem 1 db. fáról van szó.​​ 

A ház​​ alapozásának​​ főbb lépései:

  • gépi markolóval kitermelik a földet egy 40x90 cm-es sávalaphoz. Házaink többségénél ezt a sávalapot a ház középvonalában is kialakítjuk, ezzel is növelve az un. szerelőbeton stabilitását.

  • a kitermelt föld helyére​​ jó minőségű​​ mixer beton kerül, amit betonozás közben gépi vibrátorral tömörítünk.

  • az elkészült alaptestre a helyi terepviszonyok ismeretében​​ általában​​ 2 sor zsalutéglát helyezünk, amelyeket betonvassal rögzítünk.

  • a lábazati falak közé rétegesen tömörítve földet helyezünk, amibe elhelyezésre kerül a szennyvízlefolyó és a bejövő vízcsövek.

  • az aljzat alatti részt​​ kaviccsal, vagy dolomit murvával​​ 20​​ cm vastagságban feltöltjük, amit szintén tömörítünk

  • a kavicsra átfedéssel Dörken – Delta – MS lemezt​​ helyezünk, majd e fölé kerül egy 8 mm-es vashálóval erősített 10 cm-es vasalt aljzatbeton.

  • a szerelőbeton teljes felületét lezárjuk egy 4,0 mm-es hegeszthető​​ bitumenes lemezzel.

  • erre kerül lefektetésre az alsó hőszigetelést biztosító 10​​ cm vastag, lépésálló hőszigetelő réteg.

  • ezt felülről szintén beborítjuk egy fólia réteggel, amire egy szintezett, simított​​ aljzatbeton​​ kerül.