Alapozás

ALAPOZÁS

Az alapozás a ház kivitelezésének egyik legfontosabb része, mert meghatározóan hat a felépült családi ház későbbi stabilitására. De Ön is tudja, hogy hazánk domborzati, földtani viszonyai nem egységesek, ezért az építési telek ismerete nélkül nem lehet egy olyan alapozási tervet és költségvetést készíteni, ami mindenhol és minden településen igaz. A honlapunk GALÉRIA részében látható házak és különösen az un. STANDARD házak mellett feltüntetett áraknál az alapozási árban egy átlagos talajrétegződést és sík területet vettünk figyelembe, ami az ország területének kb. 70 %-án igaz. De ha az Ön telke egy lápos, mocsaras, pláne árvízveszélyes területen lenne, vagy egy meredek hegyoldalban, ami még sziklás is, akkor az érthető, hogy arra a területre egy új alapozási tervet és arra egy új költségszámítást kell készítenünk, ami a honlapon feltüntetett árat módosíthatja. Ez akkor dől el, amikor szakértő kollégáink Önnel együtt még a szerződéskötés előtt megtekintik az építési helyszínt és esetleg mintát is vesznek a talajból. Az alapozási költségvetés szintén nem tartalmazza a telken lévő fák, gyökérzet eltávolítását, természetesen itt nem 1 db. fáról van szó.

A ház alapozásának főbb lépései:

  1. gépi markolóval kitermelik a földet egy 40×90 cm-es sávalaphoz. Házaink többségénél ezt a sávalapot a ház középvonalában is kialakítjuk, ezzel is növelve az un. szerelőbeton stabilitását.

  2. a kitermelt föld helyére jó minőségű mixer beton kerül, amit betonozás közben gépi vibrátorral tömörítünk.

  3. az elkészült alaptestre a helyi terepviszonyok ismeretében általában 2 sor zsalutéglát helyezünk, amelyeket betonvassal rögzítünk.

  4. a lábazati falak közé rétegesen tömörítve földet, vagy agyagos kavicsot helyezünk, amibe elhelyezésre kerül a szennyvízlefolyó és a bejövő vízcsövek.

  5. az aljzat alatti részt kaviccsal, vagy dolomit murvával 20 cm vastagságban feltöltjük, amit szintén tömörítünk

  6. a kavicsra átfedéssel Dörken Delta MS lemezt helyezünk, majd e fölé kerül egy 8 mm-es vashálóval erősített 10 cm-es vasalt aljzatbeton.

  7. a szerelőbeton teljes felületét lezárjuk egy 4,0 mm-es hegeszthető bitumenes lemezzel.

  8. erre kerül lefektetésre az alsó hőszigetelést biztosító 12 cm vastag, lépésálló hőszigetelő réteg.

  9. ezt felülről szintén beborítjuk egy fólia réteggel, amire egy szintezett, simított aljzatbeton kerül.

2020.