Falak

FALAK (2020)

Itt meg kell különböztetnünk az utcafronti fő falakat és a szobákat és egyéb helyiségeket szétválasztó belső falakat, azaz a válaszfalakat.

Fő falak:

Első lépésként 160×60 mm-es KVH tartókból kialakítunk egy a tervezett ház falhosszának megfelelő, rendkívül stabil vázszerkezetet. Ennek elkészültét követően a vázszerkezet utca felöli oldalára kerül felerősítésre a külső hőszigetelő réteg, amit lezárunk az üzemi körülmények között vakolásra előkészített faforgácslapokkal. Maga a vakolás a falak helyszíni felállítását követően fog megtörténni. Ezzel egy nagyon stabil, UV. álló, hosszú élettartamú, esztétikus utcai homlokzat alakul ki. A falborító elemekbe felhelyezésük előtt kivágják a későbbi nyílászárók helyét.

Azok részére, akik nem járatosak a faipari szakkifejezésekben, a KVH (nevezik szerkezeti tömörfának is) jellemzői röviden:

  • a KVH szilárdság szerint osztályozott, műszárított épületfa, aminek nagy előnye, hogy kicsi a vetemedési hajlama, ragasztása vízálló és már gyárilag favédelemmel ellátott.

Az egyik oldaláról így már zárt szerkezetbe hőszigetelő rétegként kőzetgyapot kerül, így biztosítva lessz az elkészült épület nagyon kedvező besorolási értéke, azon belül is egy 0,19 körüli hő átbocsátási tényező.

A hőszigetelő réteget egy párazáró fóliával borítjuk. Ezt követően kerülnek be az un. installációs lécek, amikre azért van szükség, mert ezek között lesznek elhelyezve a különböző kábelkötegek.

Végül már nincs más, mint a belső szobafalat képező tűz gátló gipszkarton lemez, ami a ház elkészülte után glettelhető és a kívánt színre festhető.

Szoba falak (= válaszfalak):

ezek a fő falakhoz hasonlítható, de egyszerűbb, vékonyabb, általában 15 cm vastag szerkezetek. A fal belső szerkezetét itt is KVH tartók képezik, amik közeibe kőzetgyapot hő és hangszigetelés kerül, és mindkét oldalukon tűz gátló gipszkarton lapokkal vannak borítva, amik utólagosan festhetők. A vizes helyiségeknél impregnált tűzgátló gipszkarton lapok kerülnek beépítésre.

Nyílászárók:a falak témakörhöz soroljuk a beépítésre kerülő ajtókat és ablakokat. A STANDARD házaknál ezek fehér műanyagból készülnek, háromrétegű üvegezéssel, az EGYEDI megrendelés alapján tervezett házaknál a megrendelővel egyeztetve.